Coöperatief België
De Argenta Coöperatieve cvba is u welbekend, uiteraard. Een coöperatieve onderneming die in 2010 werd opgericht en als voornaamste doel kapitaalsinvestering in Argenta. Maar Argen-Co is niet de enige coöperatie in België – er zijn er nog zo’n 25.400 andere, in allerlei sectoren.
Vennootschapsvormen en de NRC
Er zijn ook verschillende vormen van coöperatieve vennootschappen. Zij kunnen vier vennootschapsvormen hebben:
- CVBA: Coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
- CVOA: Coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid
- ECV: Europese Coöperatieve Vennootschap
- Coöperaties met oude statuten: voornamelijk Coöperatieve vennootschap, ook Coöperatieve Vennootschap met (On)Beperkte Hoofdelijke Aansprakelijkheid bij Wijze van Deelneming
Van al deze coöperaties zijn er die door de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC) erkend worden. Maar wat is die Nationale Raad? Het is een adviesorgaan opgericht door de wet van 20 juli 1955 om de beginselen van de coöperatie te verspreiden en het ideaal van de coöperatie veilig te stellen. Deze raad geeft coöperatieve vennootschappen die beantwoorden aan specifieke criteria die aansluiten bij de ICA-principes, een erkenning. In 2017 waren een 600-tal erkend door de NRC, terwijl dat er in 2010 en 2015 nog maar een 500-tal waren. (zie ook artikel ‘Basisbegrippen, -waarden en -principes’)
Enkele feiten & cijfers (tot eind 2015)
Aantal coöperatieve vennootschappen
De teller van de coöperatieve vennootschappen stond eind 2015 op een 25.400-tal, terwijl dat er eind 2010 nog 17.131 waren. Van dat aantal waren er 4728 werkgever; twaalf daarvan stellen meer dan 100 mensen tewerk, een tiental zelfs meer dan 1000.
Sectoren
Van de coöperatieve vennootschappen die werknemers in dienst hebben, zijn de meeste actieve in de tertiaire sector, gevolgd door secundaire, quartaire en primaire sectoren.
Wat zijn die sectoren?
- Primaire sector: landbouw, bosbouw en visserij. Een voorbeeld in België: Veiling Hoogstraten of Belgomilk.
- Secundaire sector: industrie en bouw. Een voorbeeld: CAF-DCF (Centrale Afdeling voor Fractionering van het Rode Kruis).
- Tertiaire sector: groot- en detailhandel, transport, horeca, informatie & communicatie, bank- en verzekeringsactiviteiten, vastgoed, vrije beroepen, technische en wetenschappelijke activiteiten, en administratieve en ondersteunende activiteiten. Enkele voorbeelden: Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen, Lekkerland en Brabo, Havenloodsen en Bootlieden.
- Quartaire sector: gezondheidssector en sociale dienstverlening, artistieke, culturele en recreatieve sector. Voorbeelden: Woonhaven Antwerpen en Sabam.
Door de NRC erkende coöperaties
Zoals eerder aangehaald, waren er in 2017 slechts een 600-tal coöperaties erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie. In 2015 waren dat er slechts 513.
In Wallonië is ongeveer 3% van de coöperaties erkend door de NRC. In Vlaanderen ligt dit lager, al kan er wel gezegd worden dat het aantal erkende coöperaties hier sneller groeit: in 2014 werden 20 coöperaties erkend, in 2015 19. Dat maakt dat in Vlaanderen iets meer dan 2% een erkenning heeft.
Meer informatie
Wilt u graag meer weten over coöperatief België? Via de volgende links leest u meer: