Argen-Co en haar beleggingen
De Argenta coöperatieve werd oorspronkelijk opgericht om te investeren in de Argenta Bank- en Verzekeringsgroep. In 2010 kreeg de coöperatieve vennootschap een aandeel van 11,5% van de Groep in handen door een aandelenuitgifte aan klanten en kantoorhouders.
Ondertussen moet Argen-Co uiteraard denken aan een solide risicobeleid, waarbij de missie van Argen-Co niet uit het oog verloren wordt: ‘Argen-Co wil waarde creëren voor haar coöperatieve vennoten door een sterke verankering in Argenta, met aandacht voor duurzame projecten en een aanbod aan attractieve voordelen.’ Met deze missie in het achterhoofd, betekent dat dat Argen-Co moet ‘wedden op meerdere paarden’ om bij een worst case scenario nog te kunnen overleven als vennootschap. In een stress-scenario gaat men er namelijk vanuit dat, mocht Argen-Co twee jaar geen dividend ontvangen van de Argenta Bank- en Verzekeringsgroep, ze naast de werkingskosten ook de (normale) uittreding van vennoten moet kunnen bekostigen. Daarom is het van belang om – naast haar meest belangrijke investering in Argenta – te investeren in alternatieve beleggingen. Dat kan gaan van liquide beleggingen tot alternatieve investeringen op lange termijn.
Wat zijn die ‘liquide’ beleggingen?
Dit zijn beleggingen waarbij de posities volledig afgebouwd of verkocht kunnen worden binnen een periode van 6 tot 8 maanden. Ruim binnen de huidige retentieperiode voor de Argen-Co-vennoten dus, die minimaal 11 maanden bedraagt.
Argen-Co zal in deze optiek (mogen) beleggen in aandelen, obligaties en cashfondsen die geografisch gespreid en van hoge kwaliteit zijn. Dit zal gebeuren via liquide- en niet-complexe instrumenten, zoals spaar- of termijnrekeningen, staats- of bedrijfsobligaties, converteerbare obligaties, obligatie- of monetaire fondsen, gemengde beleggingsfondsen, aandelen en aandelenfondsen.
Een aantal instrumenten zijn in deze categorie niet toegelaten: onder andere holdings, dakfondsen, gestructureerde producten, afgeleide producten (futures, opties, turbo’s, e.d.m.).
En wat met investeringen op lange termijn?
Bij deze investeringen zijn vooral geografie en de sectoren waarin Argen-Co investeert van belang.
Geografisch willen we de scope beperken tot de landen waarin ook Argenta actief is, nl. België, Nederland en Luxemburg. Daardoor zijn ze lokaal en tastbaar, iets wat binnen de verwachtingen van de vennoten valt. Zo worden ze ook praktisch beheersbaar én zorgt Argen-Co meteen ook voor een positieve instroom in de lokale economie.
Wat ook essentieel is bij deze investeringen is het karakter: vennoten gaven aan dat duurzaamheid een belangrijke verwachting zijn. Maar hoe definiëren we dan dat ‘duurzaam investeren’? Het European Sustainable Investment Forum (EUROSIF) definieerde het als volgt: “Duurzaam en verantwoord investeren is een langetermijn-investeringsaanpak, die ESG*-factoren integreert in het onderzoek, de analyse en het selectieproces van beleggingsinstrumenten binnen een portefeuille. Zij combineert fundamentele analyse met een evaluatie van ESG, om beter de langetermijnopbrengsten voor investeerders te kunnen vatten, en om de samenleving ten goede te komen door het gedrag van ondernemingen te beïnvloeden.”
De ESG-factoren waarover de definitie spreekt, zijn ‘environment’ of milieu, ‘social’ of maatschappij en ‘governance’ of ondernemingsbestuur. Argen-Co wil daarom enkel investeren in sectoren die aan deze drie dimensies voldoen in de volgende sectoren: gezondheid, educatie, milieutechnologie, bouwtechnologie of overheidsinvesteringen.
De financiële sector wordt bij deze investeringen uitgesloten, omdat Argen-Co het grootste deel van haar middelen al in de Argenta Bank- en Verzekeringsgroep heeft geïnvesteerd.
Wat streeft Argen-Co na als rendement?
Met deze investeringen en beleggingen streeft de coöperatieve een rendement na dat het toelaat om een marktconform en competitief dividend uit te betalen aan de vennoten. Daarnaast is ook het ook belangrijk voor lokale investeringsprojecten om rekening te houden met het maatschappelijk karakter van deze projecten.